In november 2020 won Nadine van den Berg een afstudeerprijs voor haar project 'Mina'. Haar carrière kwam meteen in een stroomversnelling terecht. In 2021 besloot ze om voor Mina de SIA Take-offsubsidie aan te vragen. Helaas werd haar aanvraag afgekeurd. Maar deze rasoptimist zit niet gauw bij de pakken neer.

Als ‘Happy Maker’ benadert Nadine maatschappelijke issues met humor en fun. Dat is ook terug te zien in haar afstudeerproject ‘Mina’: een slimme spiegel, ontwikkeld voor de actieve maar ongewenst werkeloze 50-plusser. Na haar afstuderen bij Interaction Design, in 2020, gaf Nadine zichzelf een half jaar om uit te zoeken of haar afstudeerproject ook in de ‘echte’ wereld levensvatbaar was. Het antwoord daarop is inmiddels wel duidelijk. Niet alleen hadden verschillende partijen interesse, afgelopen november won ze ook nog eens de Hanneke Schreurs afstudeerprijs.

Netwerken
Nadine: “Tijdens mijn opleiding raadde mijn docent Norbert van Geijn me al aan om op zoveel mogelijk relevante plekken mijn gezicht te laten zien. Door te netwerken kreeg ik een duidelijker beeld van waar ik wel of niet zou willen werken en kon ik alvast connecties leggen. Het afgelopen half jaar ben ik vooral in gesprek gegaan met professionals en andere starters, om van hun proces en ervaring te leren en om voor mezelf helder te krijgen welke stappen ik wanneer moest zetten.

Na mijn afstuderen sloot ik me aan bij HKU X. Ik zag HKU X als een vangnet waarbinnen ik veilig de haalbaarheid van mijn eigen project kon onderzoeken. Kom op, dacht ik, je hebt niets te verliezen. Ik was onder meer al met de Rabobank in gesprek over Mina toen ik werd genomineerd voor de afstudeerprijs. Dat maakte van mij meteen een wel erg interessante gesprekspartner, helemaal natuurlijk toen ik ook nog won, haha!”

Stroomversnelling
“Door het winnen van de prijs is alles in een stroomversnelling gekomen. De gemeente Utrecht was heel geïnteresseerd en plande meteen een gesprek in. Ook kreeg ik zelfs een freelance functie aangeboden bij een hele gave stichting. Alleen vond ik dát nog iets te spannend, ik heb op het moment wat meer zekerheid nodig.

Als onderdeel van de prijs werd ik gekoppeld aan Machteld Huber, oprichter van het Institute for Positive Health. Een geweldig mens met wie ik een inspirerend gesprek had over de mogelijkheden van Mina. Machteld was heel enthousiast over mijn project en wil me, waar mogelijk, helpen het idee verder uit te kristalliseren.”

Gezoomd met de gemeente
“Ik ben met mijn huidige baan teruggegaan naar tweeënhalve dag per week, zodat ik meer tijd heb voor mijn eigen project. Vanmorgen heb ik nog gezoomd met de gemeente Utrecht. En vanmiddag praat ik weer verder met die stichting, om te kijken wat er alsnog voor mogelijkheden zijn. Laatst stelde Tom, van HKU X, me een hele confronterende maar mooie vraag: ‘Word jij niet eigenlijk niet veel blijer van een functie als positive health designer – oftewel Happy Maker – in plaats van al je aandacht op één product te richten?’ Voor nu houd ik nog alle opties open.

Veel mensen schieten na hun studie snel naar een baan, omdat dat veilig is. Stiekem ambiëren ze werk te maken van hun eigen project; toch durven ze die stap niet te zetten. Ik denk dat je met HKU X de kans vergroot dat je die eerste stappen wél zet. Net zoals ik dat uiteindelijk ook durfde.”

Bovenstaand interview hielden we in januari 2021, vóórdat Nadine haar aanvraag bij SIA indiende. Hoe is het haar sindsdien vergaan? Een update.

Nadine: “Een aanvraag neemt veel tijd in beslag. Voordat ik me in het Take-offtraject stortte, heb ik met een aantal mensen gesproken die ook een poging hadden gedaan, sommige succesvol en andere niet. Allemaal zeiden ze dat het hoe dan ook waardevol was om de aanvraag te doen. Je moet over zoveel zaken nadenken waar je nog niet mee bezig bent, of waar je anders niet bij stilstaat… Het verduidelijkt heel veel over je business.

Mijn samenwerkingspartner Stephan Spies en ik hadden een goed gevoel over onze aanvraag voor de SIA Take-offsubsidie. De vragen die ons vooraf door de commissie waren toegestuurd wisten we allemaal in onze presentatie te behandelen, en we kregen veel complimenten over onze pitch. Toch werd het afgewezen. Het zat ‘m met name in de commerciële haalbaarheid van ons idee. Ook misten ze de psychologische kennis om de content inhoudelijk te valideren.

Die afwijzing was balen, natuurlijk. De punten waarop we zijn afgewezen waren juist die punten die we wilden gaan onderzoeken in onze haalbaarheidsstudie. Misschien was SIA nog niet klaar voor ons en wij nog niet klaar voor hen. Maar we gaan hoe dan ook door met Mina. Tom [van de Wetering] is nog steeds enthousiast en wil kijken hoe HKU X ons alsnog kan helpen. Na de zomer praten we verder.

Met Stephan werk ik sinds mei dit jaar samen. Ik kwam met hem in contact via het Institute for Positive Health, waar hij werkt. Hij gaf aan dat hij me graag wilde ondersteunen, vanuit zijn eigen bedrijf. En ik was op zoek naar een zakelijk partner. We blijken echt zo’n goede match. Hij is net zo’n positief, blij ei als ik. We zitten op één lijn over Mina en we hebben dezelfde drijfveren. Al zouden we met Mina maar vijf mensen helpen, dan zijn we al tevreden.”

Nadine van den Berg studeerde in 2020 af bij Interaction Design aan HKU. Op haar website www.ditisnadine.nl vind je uitgebreide informatie over haar werk, waaronder ook Mina.