HKU X is de community voor afstudeerders en alumni die impact willen maken.

Ondernemerschap gaat om het ontdekken, beoordelen en benutten van kansen.

Wat doe je bij HKU X?

Als deelnemer in HKU X werk je zelfstandig aan je idee, project of onderneming. Je neemt deel aan activiteiten die iedereen een stap verder helpen. Denk aan ontwerpsessies, gastcolleges, pitchtraining, netwerkmomenten, bedrijfsbezoeken, workshops en lezingen over relevante onderwerpen zoals auteursrecht en financiering.

Deelnemers kunnen binnen vier thema’s workshops volgen en een beroep doen op de coaches. Daarnaast is er op vrijdagen een gezamenlijk lunchmoment waar je welkom bent om ervaringen uit te wisselen over de voortgang van je project.

Wie zijn er onderdeel van het HKU X team?

Coach: Lotte Walrave

Na het afronden van haar HKU studie Kunst&Economie heeft Lotte meegewerkt aan de realisatie van broedplaats Vechtclub XL, waar inmiddels 150 makers hun werkplek hebben. Als community manager van Vechtclub XL zag ze van dichtbij hoe belangrijk het is om als creatieven samen op te trekken: elkaar inspireren, kennis en je netwerk delen. Lotte is nu aanspreekpunt van HKU X en kan je doorverwijzen naar docenten/coaches binnen HKU en creatieve professionals buiten HKU. Daarnaast zit Lotte -als jongste lid!- in de adviescommissie van Culturele Zaken, waar ze subsidie aanvragen leest en Gemeente Utrecht adviseert.
Heb je ondernemersvragen, ben je opzoek naar een contact of wil je ergens over sparren? Mail lotte.walrave@hku.nl

Coach: Tom van de Wetering


Bij HKU X ontwerpt Tom programma’s en workshops die je een stap vooruit helpen als creatief ondernemer. Je kunt bijvoorbeeld bij hem terecht als je een aanvraag wil doen voor een SIA Take-Off haalbaarheidsonderzoek of als je wil werken aan je verdienmodel. Daarnaast koppelt hij regelmatig alumni van HKU X aan studenten van Kunst&Economie waar hij een dag in de week werkt als docent. Wil je deelnemen aan de SIA Take-Off regelingen of sparren over je verdienmodel? Mail tom.vandewetering@hku.nl

Coach: Marije Hellwich

Met een achtergrond als fashion designer heeft Marije verschillende kanten van de modewereld gezien. De afgelopen 5 jaar heeft ze een winkel in de binnenstad gehad waar ze duurzame kleding en accessoires verkocht van verschillende ontwerpers. Die winkel is inmiddels een webshop geworden met een afzetmarkt in Europa.

Na haar afstuderen viel Marije in het welbekende zwarte gat: “Ondanks verschillende kansen had ik geen idee hoe ik met mijn (conceptuele) werk geld kon gaan verdienen. Dus ik heb toen allerlei cursussen gevolgd om meer te leren over het ondernemerschap en ook andere stappen gezet om werkervaring op te doen. Ik had gewild dat er toen al een HKU X bestond!”

Als communitymanager is Marije nu aanspreekpunt van HKU X. Heb je ondernemersvragen, ben je opzoek naar een contact of wil je ergens over sparren? Mail marije.hellwich@hku.nl

Coach: René Otto

René Otto werkt als advocaat voor creatieve ondernemers bij Van Iersel Luchtman en is onze HKU X huisadvocaat! Hij is gespecialiseerd in vraagstukken op het gebied van intellectueel eigendom, commerciële contracten en arbeidsrecht. René adviseert daarbij op een laagdrempelige en praktische manier over de manier waarop jouw creatie kan worden beschermd en hoe deze het beste kan worden vercommercialiseerd. Gelet op zijn passie voor creativiteit en innovatie wijst hij daarbij niet alleen op de verplichtingen en beperkingen van de wet, maar juist ook op de juridische mogelijkheden om jouw doel te bereiken.

VRAGEN? MAIL HKUX@HKU.NL OF APP 06-23076284