HKU X is de community voor afstudeerders en alumni die impact willen maken.

Ondernemerschap gaat om het ontdekken, beoordelen en benutten van kansen.

Wat doe je bij HKU X?

Als deelnemer in HKU X werk je zelfstandig aan je idee, project of onderneming. Je neemt deel aan activiteiten die iedereen een stap verder helpen. Denk aan ontwerpsessies, gastcolleges, pitchtraining, netwerkmomenten, bedrijfsbezoeken, workshops en lezingen over relevante onderwerpen zoals auteursrecht en financiering.

Deelnemers kunnen binnen vier thema’s workshops volgen en een beroep doen op de coaches. Daarnaast is er op vrijdagen een gezamenlijk lunchmoment waar je welkom bent om ervaringen uit te wisselen over de voortgang van je project.

Wie zijn er onderdeel van het HKU X team?

Coach: Lotte Walrave

Na het afronden van haar HKU studie Kunst&Economie heeft Lotte meegewerkt aan de realisatie van broedplaats Vechtclub XL, waar inmiddels 150 makers hun werkplek hebben. Als community manager van Vechtclub XL zag ze van dichtbij hoe belangrijk het is om als creatieven samen op te trekken: elkaar inspireren, kennis en je netwerk delen. Lotte is nu aanspreekpunt van HKU X en kan je doorverwijzen naar docenten/coaches binnen HKU en creatieve professionals buiten HKU. Daarnaast zit Lotte -als jongste lid!- in de adviescommissie van Culturele Zaken, waar ze subsidie aanvragen leest en Gemeente Utrecht adviseert.
Heb je ondernemersvragen, ben je opzoek naar een contact of wil je ergens over sparren? Mail lotte.walrave@hku.nl

Coach: Tom van de Wetering


Bij HKU X ontwerpt Tom programma’s en workshops die je een stap vooruit helpen als creatief ondernemer. Je kunt bijvoorbeeld bij hem terecht als je een aanvraag wil doen voor een SIA Take-Off haalbaarheidsonderzoek of als je wil werken aan je verdienmodel. Daarnaast koppelt hij regelmatig alumni van HKU X aan studenten van Kunst&Economie waar hij een dag in de week werkt als docent. Wil je deelnemen aan de SIA Take-Off regelingen of sparren over je verdienmodel? Mail tom.vandewetering@hku.nl

Coach: Lars Brouwer

Lars studeerde in 2011 af bij Muziek en Technologie aan HKU met een focus op interdisciplinaire samenwerkingen. Hij werkte een aantal jaar in leidinggevende en adviserende functies in de culturele en creatieve sector, van kleine stichtingen tot aan ministeries, en is nu weer terug bij HKU. Als coach begeleidt hij onderzoeken van X-ers naar de commerciële haalbaarheid van hun dienst of product. Het meeste plezier beleeft Lars aan het helpen van organisaties en individuen bij het vergroten van hun zelfredzaamheid. Hoe meer je immers zelf de regie in handen hebt, hoe beter je je eigen plannen, programma’s of onderneming kunt sturen om je doelen te verwezenlijken.

Coach: Christine Geense

Christine is Schrijfcoach bij HKU X. In 2007 studeerde ze af aan Writing for Performance bij HKU, en in de jaren daarop werkte ze als hoorspel- en toneelschrijver, redacteur en schrijfdocent. Ze heeft sinds 2009 een eigen tekst- en communicatiebureau, In Breedste Zin, waarmee ze opdrachten doet voor onder andere Universiteit Utrecht, Rijkswaterstaat, muziekplatform Intro in Situ en natuurlijk HKU. Bij HKU X verzorgt Christine de workshopreeks ‘Impact Delen’, waarin ze alumni helpt met het vinden van de beste woorden bij het juiste verhaal.

Hoe schrijf je een artist statement dat echt verwoordt waar jij voor staat? Wat zet je in je product statement? En hoe schrijf je teksten voor social media, of (nog enger) subsidieaanvragen? Bij Christine ben je aan het juiste adres voor dit soort vragen, ook (of juist) als je helemaal niet van schrijven houdt. Check het programma en geef je op!

Coach: René Otto

René Otto werkt als advocaat voor creatieve ondernemers bij Van Iersel Luchtman en is onze HKU X huisadvocaat! Hij is gespecialiseerd in vraagstukken op het gebied van intellectueel eigendom, commerciële contracten en arbeidsrecht. René adviseert daarbij op een laagdrempelige en praktische manier over de manier waarop jouw creatie kan worden beschermd en hoe deze het beste kan worden vercommercialiseerd. Gelet op zijn passie voor creativiteit en innovatie wijst hij daarbij niet alleen op de verplichtingen en beperkingen van de wet, maar juist ook op de juridische mogelijkheden om jouw doel te bereiken.

Meld je aan voor de volgende HKU X lichting (september 2021)Meld je aan