HKU en Museum de Fundatie werken samen in de expositie “Van wie is de wereld?” .

In de expositie “Van wie is de wereld?” nemen negentwintig alumni en docenten van HKU stelling. Honderd jaar na John Heartfields eerste fotomontage laten zij zien hoe kunst en activisme zich nu tot elkaar verhouden. Vanuit hun (eigen) standpunt reageren deze makers op brandende actuele thema’s, zoals klimaat, gender, racisme en identiteit. Hun werk roept discussie op, want de vraag is: waar sta jij in de wereld?

Het werk van John Heartfield – de Duitse, activistische kunstenaar (1891 – 1968) die als overtuigd communist het nationaalsocialisme in de jaren ’20 en ’30 genadeloos op de korrel nam – is het uitgangspunt voor deze expositie. De parallellen tussen deze tijd en die van Heartfield zijn tenslotte opvallend. Want ook nu leven we in een maatschappij van versplinterde meningen en polarisatie, waarin de consensus verdwijnt. Hoe ga je daar als kunstenaar mee om? De een uit zich individueel en de ander verbindt zich, zoals Heartfield dat ook deed, aan een grotere ideologie. Het engagement van nu ontdek je in de tentoonstelling “Van wie is de wereld?”.

Het museum heeft HKU gevraagd om vanuit verschillende kunstdisciplines afgestudeerde makers te vinden die werk hebben gemaakt over het onderwerp activisme. Ook kersverse alumni die deelnemen aan het HKU X-programma hebben hieraan meegewerkt. Het leuke is dat hun werk nu in een museum hangt naast het werk van al gevestigde alumni van HKU.

Beluister ook de podcast “Van wie is de wereld?” (ook op Spotify):

Ben je ook geïnteresseerd in een samenwerking met alumni van HKU? Laat het ons weten via hkux@hku.nl