Afgestudeerd, wat nu?!

Neem deel aan HKU X en zet je volgende stap!

Let op: Helaas is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de lichting 2023 - 2024. Toch behoefte aan coaching? Stuur dan een mail naar hkux@hku.nl.

HOE WERKT HET?

HKU X is er voor alle (net) afgestudeerden die van een goed idee een creatieve onderneming willen maken. HKU X helpt je bij het zetten van de volgende stap met het afstudeer- of ander (kunst)project waarvan jij vermoedt dat er méér in zit!

In dit programma:

✔ Leer je van experts en van elkaar
✔ Wissel je ervaringen uit en werk je samen met makers van alle HKU-disciplines
✔ Bouw je een waardevol netwerk op
✔ Volg je workshops en krijg je coaching
✔ Krijg je de kans aan betaalde opdrachten te werken
✔ Ben je van harte welkom om te flexwerken in de ruimte van HKU X

Let op: Helaas is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de lichting 2023 – 2024. Toch behoefte aan coaching? Stuur dan een mail naar hkux@hku.nl.

Criteria

Wanneer kun je deelnemen aan HKU X?

  • Je bent 0 tot 18 maanden geleden afgestudeerd aan HKU.
  • Je hebt ambities binnen of buiten de kunsten.
  • Je hebt zin om samen met andere afgestudeerden aan de slag te gaan.
  • Je vindt het leuk om je geleerde lessen te delen met de nieuwe generatie HKU’ers.
  • Je bent bij minimaal 8 van de 10 programmadagen aanwezig.

Aanmelden voor de lichting ’23/’24 kon t/m 4 juli. Helaas is het niet meer mogelijk om je aan te melden.Toch behoefte aan coaching? Stuur dan een mail naar hkux@hku.nl.

Praktische informatie

  • Het programma start in september 2023 en is bedoeld voor afstudeerders in 2023 (en voor wie in 2022 is afgestudeerd en ook nog graag wil deelnemen).
  • We selecteren 25 tot 30 deelnemers voor het HKU X Talentprogramma. Deelname aan het programma kost €100,-. De overige kosten dekt HKU.
  • HKU X selecteert op je motivatie om echt iets van het programma te maken en de status van je project/onderneming.

Aanmeldformulier HKU X

Aanmelden voor de lichting ’23/’24 kon t/m 4 juli.

Let op: Helaas is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de lichting 2023 – 2024. Toch behoefte aan coaching? Stuur dan een mail naar hkux@hku.nl.

Programma HKU X

Ontwikkelen en experimenteren

Vanaf vrijdag 8 september volg je om de week een workshopdag van 10.00 – 15.00 die in het teken staan van jouw ontwikkeling als creatief professional. Je duikt in onderwerpen als waardebepaling, het vergroten van je netwerk, het organiseren van je werkweek en het stellen van heldere doelen. Experts en alumni delen hun kennis en kijken met je mee.

Community

Iedere andere vrijdag is er (facultatief) de ruimte om uitgebreid in te checken met andere X’ers. We vieren elkaars successen en helpen elkaar op weg. Misschien ga je wel een nieuwe samenwerking aan. Ook gaan we samen op pad. Denk aan een excursie naar de Dutch Design Week, het Nederlands Film Festival of een netwerkevent.

Aan het werk

Gedurende het hele programma ben je welkom bij HKU X om te flexwerken en voor coaching. Ook zullen er open calls voorbijkomen: (betaalde) opdrachten waar je op kunt reageren. In eerdere jaren zijn er bijvoorbeeld X’ers aan de slag gegaan voor De Nederlandsche Bank, Rijkswaterstaat en De Fundatie.

Let op: Helaas is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de lichting 2023 – 2024. Toch behoefte aan coaching? Stuur dan een mail naar hkux@hku.nl.

ERVARINGSVERHALEN

Lisanne Kamphuis en Nadine van den Berg maken allebei deel uit van de HKU X-lichting 2020/21.

In haar werk als ‘Happy Maker’ benadert Nadine (soms lastige) maatschappelijke kwesties met speelsheid en humor. Dat is ook terug te zien in haar afstudeerproject ‘Mina’: een slimme spiegel, ontwikkeld voor de actieve maar ongewenst werkloze 50-plusser. In november 2020 won ze de Hanneke Schreurs afstudeerprijs. Nadine: “Door het winnen van die prijs is alles in een stroomversnelling gekomen.”

In 2020 studeerde Lisanne af bij Product Design aan HKU met een fotoserie die de onverwachte schoonheid van plastic afval laat zien. De industrie toonde al gauw belangstelling voor Lisannes werk. Om te onderzoeken of er echt toekomst zat in haar ideeën, sloot ze zich aan bij HKU X en deed ze een aanvraag voor de SIA Take-offsubsidie. Met succes! We interviewden Lisanne over het afgelopen jaar, haar ambities, en de pracht van plastic.

“HKU X HEEFT ONS ONDERSTEUND BIJ HET VERWERVEN VAN FINANCIERING VOOR VERDER MARKTONDERZOEK.”

“DANKZIJ HKU X GINGEN DEUREN VOOR ONS OPEN DIE ANDERS GESLOTEN WAREN GEBLEVEN”

CASE: ONGEREMD

Het team van Ongeremd (vijf alumni van HKU Design) ontwikkelde in samenwerking met centrum voor hulpmiddelen Vegro een prototype voor een uittrekbare ‘rolstoelbank’. Deze oplossing vergemakkelijkt sociale interactie doordat vrienden, familie en hulpverleners eenvoudig op ooghoogte van rolstoelgebruikers kunnen plaatsnemen. Dat voorkomt ongemakkelijk omhoog/omlaag kijken.

HKU X ondersteunde het team met het binnenhalen van financiering voor marktonderzoek. Ook bereikte het idee via de HKU-Facebookpagina 1 miljoen mensen. De bijbehorende reacties en discussies leidden direct tot waardevolle aanvullingen voor het marktonderzoek.

Vragen? Mail hkux@hku.nl of app 06-23076284

Veelgestelde vragen


Ik werk momenteel niet aan een concreet project, maar ik ben wel gestart als ZZP'er. Kan ik mij ook aanmelden voor HKU X?

Ja, dat kan! Het opzetten van je eigen bedrijf/studio kan een project zijn. Wel is het belangrijk dat je tijdens HKU X al aan (een) betaalde opdracht(en) werkt en duidelijke doelen stelt voor waar je met je onderneming naartoe wilt.


Ik heb een prototype/eerste versie ontwikkeld en wil dat verder ontwikkelen, kan dat bij HKU X?

Ja, daar is HKU X voor bedoeld. Mogelijk is het aanvragen van Take-off-financiering interessant voor jou. Vraag via hkux@hku.nl om meer informatie.


Uit hoeveel deelnemers bestaat HKU X en wordt er geselecteerd?

HKU X biedt deze lichting ruimte aan 25 tot 30 deelnemers. Bij de intakes kijken we naar je motivatie, de status van je project/onderneming en diversiteit qua disciplines en thema’s.


In hoeverre ben ik verplicht om aan alle workshops mee te doen?

We bouwen aan een hechte community, dus vinden het belangrijk dat je aanwezig bent en van en met elkaar leert. Een keer ziek zijn kan natuurlijk: we verwachten dat je bij 8 van de 10 workshopdagen actief deelneemt.


Kan ik ook via Zoom deelnemen?

We hebben met online en hybride geëxperimenteerd tijdens de lockdowns, maar hierdoor daalde de kwaliteit en opbrengst van de bijeenkomsten. We organiseren daarom alles fysiek.


Kan ik een eigen vaste werkplek krijgen?

HKU X is ingericht als flexwerkruimte, zonder vaste plaatsen. Zo kan iedereen gebruik maken van de plek. Je krijgt een kluisje waar je waardevolle spullen in kunt achterlaten op de dagen dat je er niet bent.


Moet ik verplicht samenwerken met andere mensen van HKU X aan mijn project?

We zorgen ervoor dat je elkaar leert kennen, maar buiten de workshopdagen om is samenwerken niet verplicht. De diversiteit aan disciplines in HKU X maakt samenwerken wel interessant, dus ga ervoor als je een mooie kans ziet!


Ik ben (nog) niet afgestudeerd, mag ik mij toch al aanmelden?

In principe is het programma bedoeld voor (net) afgestudeerden. Soms maken we een uitzondering voor wie niet afgestudeerd is maar al wel heel actief onderneemt. Neem in dat geval contact met ons op, zodat we jouw situatie kunnen beoordelen.


Kost het geld?

Je betaalt zelf €100,-. De overige kosten van het programma (normaliter €750,-) betaalt HKU.
Hiervoor vragen we wel een tegenprestatie van 8 tot 10 uur, bijvoorbeeld in de vorm van een gastcollege voor je oude studie, het invullen van een vragenlijst, vertellen over HKU X op de Open Dag of door een aantal ontwerpuren voor HKU X of HKU in te zetten.

Meer vragen? Mail hkux@hku.nl
of app 06-23076284.

Vragen? Mail hkux@hku.nl of app 06-23076284