HKU X IS DE RUIMTE VOOR AFGESTUDEERDEN DIE VERDER WILLEN MET HUN ONDERNEMING OF AFSTUDEERPROJECT.

HOE WERKT HET?

HKU X is er voor alle (net) afgestudeerden die van een goed idee een creatieve onderneming willen maken. Online en op de IBB werk je, net als andere ambitieuze alumni bij HKU X, aan dat afstudeer- of ander (kunst)project waarvan jij vermoedt dat er méér in zit. Bij HKU X ontmoet je gelijkgestemden, krijg je coaching, creëer je een netwerk en volg je workshops – zowel juridisch als oriënterend, van marketing tot boekhouden en copywriting.

Ook kun je oefenen met je bredere ondernemersskills. Betaalde opdrachten geven je de kans om samen te werken met andere X’ers en (meer) ervaring in het werkveld op te doen. Alle HKU-disciplines zijn welkom, van illustratie tot muziektechnologie en van conservatorium tot theater. Hierdoor leg je snel nieuwe verbindingen en creëer je het netwerk dat je nodig hebt om impact te maken. Ben jij straks onderdeel van de nieuwe lichting HKU X’ers?

Wanneer kun je deelnemen aan HKU X?

✔ 0 tot 3 jaar afgestudeerd aan HKU
✔ je wilt impact maken binnen of buiten de kunsten
✔ je beseft dat je daar een sterk netwerk voor nodig hebt
✔ je bent bereid actief deel te nemen aan minstens 1 van de 4 thema’s (zie hieronder)
✔ je bent bereid je geleerde lessen te delen met een nieuwe generatie HKU’ers

Wil jij deel uitmaken van onze community?Meld je aan!

Aanmeldformulier HKU X

In september start het programma voor wie in 2022 afstudeert. Ben je afgestudeerd in 2021 en heb je nog niet deelgenomen, dan ben je ook welkom.
Zit je met ondernemersvragen die niet kunnen wachten tot september of heb je nog vragen? Mail hkux@hku.nl of app 06-23076284.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen? Mail hkux@hku.nl of app 06-23076284

PROGRAMMA HKU X

Het programma van HKU X kent 4 thema’s. Je kunt zelf kiezen aan welke thema’s je deelneemt, afhankelijk van waar je met je project of onderneming tegenaan loopt en welke kennis je al hebt of nog mist. Binnen een thema volg je workshops en spar je met andere HKU-alumni over hoe je de kennis in praktijk brengt.

A: Ik ontwerp

De workshops binnen ‘Ik ontwerp’ helpen je om te verkennen welke kanten je op kunt met je talent en waar kansen liggen om te verdienen met je project. Hoe ziet je aanbod eruit? Zijn het producten of diensten? En welke partners heb je nodig?

B: Ik deel

De workshops binnen ‘Ik deel’ helpen je om je impact, je producten en je diensten heel helder te beschrijven en te pitchen voor verschillende doelgroepen, zowel fysiek als online.

C: Ik leg vast

De workshops binnen ‘Ik leg vast’ helpen je met lastige kwesties als eigendomsrecht (welk deel van je project is van jou?) en het ontwerpen van samenwerkingsovereenkomsten met teamleden en externe partners.

D: Ik verzilver

De workshops binnen ‘Ik verzilver’ helpen je met het bepalen van een goede (uur)prijs voor je werk, het opstellen van offertes en het schrijven van een goede fondsaanvraag inclusief begroting.

Wil je deel uitmaken van onze community?Meld je aan

DOORLOPEND PROGRAMMA

Naast het workshopprogramma kun je komen flexwerken en deelnemen aan andere activiteiten in de ruimte van HKU X (locatie IBB).

HKU X lunch
Op workshopdagen lunchen we samen met HKU X-deelnemers.

Coaching
Op afspraak, mail naar hkux@hku.nl of app 06-23076284.

Open ruimte
Organiseer zélf iets in HKU X of doe een suggestie.

Vragen? Mail hkux@hku.nl of app 06-23076284

HKU X Agency

Verschillende potentiële opdrachtgevers, fondsen, festivals, musea en andere podia kloppen aan bij HKU X met opdrachten, expositieplekken of andere kansen. HKU X deelt deze oproepen met de community en biedt coaching bij het ontwikkelen van een voorstel, fondsaanvraag of begroting.

Doe mee met de volgende lichtingMeld je aan

ERVARINGSVERHALEN

Lisanne Kamphuis en Nadine van den Berg maken allebei deel uit van de HKU X-lichting 2020/21.

In haar werk als ‘Happy Maker’ benadert Nadine (soms lastige) maatschappelijke kwesties met speelsheid en humor. Dat is ook terug te zien in haar afstudeerproject ‘Mina’: een slimme spiegel, ontwikkeld voor de actieve maar ongewenst werkloze 50-plusser. In november 2020 won ze de Hanneke Schreurs afstudeerprijs. Nadine: “Door het winnen van die prijs is alles in een stroomversnelling gekomen.” Lees meer!

In 2020 studeerde Lisanne af bij Product Design aan HKU met een fotoserie die de onverwachte schoonheid van plastic afval laat zien. De industrie toonde al gauw belangstelling voor Lisannes werk. Om te onderzoeken of er echt toekomst zat in haar ideeën, sloot ze zich aan bij HKU X en deed ze een aanvraag voor de SIA Take-offsubsidie. Met succes! We interviewden Lisanne over het afgelopen jaar, haar ambities, en de pracht van plastic. Lees meer!

“HKU X HEEFT ONS ONDERSTEUND BIJ HET VERWERVEN VAN FINANCIERING VOOR VERDER MARKTONDERZOEK.”

“DANKZIJ HKU X GINGEN DEUREN VOOR ONS OPEN DIE ANDERS GESLOTEN WAREN GEBLEVEN”

CASE: ONGEREMD

Het team van Ongeremd (vijf alumni van HKU Design) ontwikkelde in samenwerking met centrum voor hulpmiddelen Vegro een prototype voor een uittrekbare ‘rolstoelbank’. Deze oplossing vergemakkelijkt sociale interactie doordat vrienden, familie en hulpverleners eenvoudig op ooghoogte van rolstoelgebruikers kunnen plaatsnemen. Dat voorkomt ongemakkelijk omhoog/omlaag kijken.

HKU X ondersteunde het team met het binnenhalen van financiering voor marktonderzoek. Ook bereikte het idee via de HKU-Facebookpagina 1 miljoen mensen. De bijbehorende reacties en discussies leidden direct tot waardevolle aanvullingen voor het marktonderzoek.

Meer over Ongeremd

Doe mee met de volgende lichtingMeld je aan

Veelgestelde vragen

Ik werk momenteel niet aan een concreet project, maar ik ben wel gestart als ZZP’er. Kan ik mij ook aanmelden voor HKU X?
Ja, dat kan! Wel haal je er het meeste uit als je een concreet project hebt om aan te werken, maar dit kan ook het opzetten van je eigen bedrijf zijn.

Ik heb een prototype/eerste versie ontwikkeld en wil dat verder ontwikkelen, kan dat bij HKU X?
Ja, daar is HKU X voor bedoeld. Mogelijk is het aanvragen van Take-off-financiering interessant voor jou. Vraag via hkux@hku.nl om meer informatie.

In hoeverre ben ik verplicht om aan alle workshops mee te doen?
Je kiest zelf één of meer voor jou relevante workshopthema’s, niets is verplicht binnen HKU X. We bouwen wel aan een hechte community, dus waarderen het als je deelneemt en je proces deelt met anderen.

Kan ik een eigen vaste werkplek krijgen?
HKU X is ingericht als flexwerkruimte, zonder vaste plaatsen. Zo kan iedereen gebruik maken van de plek. Je krijgt een kluisje waar je waardevolle spullen in kunt achterlaten op de dagen dat je er niet bent.

Moet ik verplicht samenwerken met andere mensen van HKU X aan mijn project?
Nee, niets is verplicht. De diversiteit aan disciplines in HKU X maakt samenwerken wel interessant, dus ga ervoor als je een mooie kans ziet!

Ik ben mijn bedrijf begonnen met iemand die niet aan de HKU heeft gestudeerd, kan ik ons toch aanmelden bij HKU X?
Ja dat mag! Zo lang er binnen je team minstens één iemand van HKU komt zijn jullie van harte welkom.

Ik ben (nog) niet afgestudeerd, mag ik mij toch al aanmelden?
Ja ook dat is mogelijk! Veel opleidingen bieden hiervoor de ruimte in de vorm van een alternatieve stage of in het afstudeerjaar.

Kost het geld?
De coaching, programma’s en werkplekken binnen HKU X kunnen we voorlopig gratis aanbieden aan HKU-ers en recent afgestudeerden. We vragen je wel om na afloop iets terug te doen, bijvoorbeeld in de vorm van een gastcollege voor je oude studie, voorlichting op de Open Dag of door een aantal ontwerpuren voor ons in te zetten.

Meer vragen? Mail hkux@hku.nl
of app 06-23076284.

Doe mee met de volgende lichtingMeld je aan