Afgestudeerd, wat nu?!

Neem deel aan HKU X en zet je volgende stap!

HOE WERKT HET?

HKU X is er voor alle (net) afgestudeerden die willen werken aan hun ondernemende vaardigheden. HKU X helpt je bij het zetten van de volgende stap met het afstudeer- of ander (kunst)project waarvan jij vermoedt dat er méér in zit!

In dit programma:

✔ Leer je van experts en van elkaar
✔ Beland je in een warme community met makers vanuit alle HKU-disciplines
✔ Bouw je een waardevol netwerk op
✔ Volg je workshops over onderwerpen over creatief ondernemen, bijvoorbeeld over samenwerken en financiering
✔ Is er aandacht voor jouw ontwikkeling tijdens coaching
✔ Krijg je de kans aan betaalde opdrachten te werken
✔ Ben je van harte welkom om te flexwerken in de ruimte van HKU X

Criteria

Wanneer kun je deelnemen aan HKU X?

  • Je bent 0 tot 18 maanden geleden afgestudeerd aan HKU.
  • Je hebt ambities binnen of buiten de kunsten.
  • Je hebt zin om samen met andere afgestudeerden aan de slag te gaan.
  • Je vindt het leuk om je geleerde lessen te delen met de nieuwe generatie HKU’ers.
  • Je bent bij minimaal 8 van de 10 programmadagen aanwezig.

➡️ Meld je vóór 4 juli aan voor het HKU X Talentprogramma 2024 – 2025!

Praktische informatie

  • Het programma start in september 2024 en is bedoeld voor afstudeerders in 2024 (en voor wie in 2023 is afgestudeerd en ook nog graag wilt deelnemen).
  • We selecteren 35 tot 40 deelnemers voor het HKU X Talentprogramma. Deelname aan het programma kost €100,-. De overige kosten dekt HKU.
  • HKU X selecteert op je motivatie om echt iets van het programma te maken en de status van je toekomstplannen.

Programma HKU X

Ontwikkelen en experimenteren

Vanaf begin september volg je om de week op de vrijdag een workshopdag (10.00 – 15.00). De workshops staan in het teken van jouw ontwikkeling als creatief professional. Je duikt in onderwerpen als waardebepaling, het vergroten van je netwerk, het organiseren van je werkweek en het stellen van heldere doelen. Experts en alumni delen hun kennis en kijken met je mee.

Community

Naast de workshops biedt het programma de ruimte om uitgebreid in te checken met andere X’ers. We vieren elkaars successen en helpen elkaar op weg. Zo organiseerden X’ers vorig jaar sessies waarin ze elkaar feedback gaven en kennis deelden, bijvoorbeeld over het bouwen van een professionele website. Misschien ga je wel een nieuwe samenwerking aan. Ook gaan we samen op pad. Denk aan een excursie naar de Dutch Design Week, een netwerkevent of een fijne gezamenlijke borrel.

Aan het werk

Gedurende het hele programma ben je welkom bij HKU X om de week starten en voor coaching. Ook zullen er open calls voorbijkomen: (betaalde) opdrachten waar je op kunt reageren. In eerdere jaren zijn er bijvoorbeeld X’ers aan de slag gegaan voor De Nederlandsche Bank, Rijkswaterstaat en Museum De Fundatie.

ERVARINGSVERHALEN

Lisanne Kamphuis en Nadine van den Berg maken allebei deel uit van de HKU X-lichting 2020/21.

In haar werk als ‘Happy Maker’ benadert Nadine (soms lastige) maatschappelijke kwesties met speelsheid en humor. Dat is ook terug te zien in haar afstudeerproject ‘Mina’: een slimme spiegel, ontwikkeld voor de actieve maar ongewenst werkloze 50-plusser. In november 2020 won ze de Hanneke Schreurs afstudeerprijs. Nadine: “Door het winnen van die prijs is alles in een stroomversnelling gekomen.”

In 2020 studeerde Lisanne af bij Product Design aan HKU met een fotoserie die de onverwachte schoonheid van plastic afval laat zien. De industrie toonde al gauw belangstelling voor Lisannes werk. Om te onderzoeken of er echt toekomst zat in haar ideeën, sloot ze zich aan bij HKU X en deed ze een aanvraag voor de SIA Take-offsubsidie. Met succes! We interviewden Lisanne over het afgelopen jaar, haar ambities, en de pracht van plastic.

“HKU X HEEFT ONS ONDERSTEUND BIJ HET VERWERVEN VAN FINANCIERING VOOR VERDER MARKTONDERZOEK.”

“DANKZIJ HKU X GINGEN DEUREN VOOR ONS OPEN DIE ANDERS GESLOTEN WAREN GEBLEVEN”

CASE: ONGEREMD

Het team van Ongeremd (vijf alumni van HKU Design) ontwikkelde in samenwerking met centrum voor hulpmiddelen Vegro een prototype voor een uittrekbare ‘rolstoelbank’. Deze oplossing vergemakkelijkt sociale interactie doordat vrienden, familie en hulpverleners eenvoudig op ooghoogte van rolstoelgebruikers kunnen plaatsnemen. Dat voorkomt ongemakkelijk omhoog/omlaag kijken.

HKU X ondersteunde het team met het binnenhalen van financiering voor marktonderzoek. Ook bereikte het idee via de HKU-Facebookpagina 1 miljoen mensen. De bijbehorende reacties en discussies leidden direct tot waardevolle aanvullingen voor het marktonderzoek.

Veelgestelde vragen


Ik werk momenteel niet aan een concreet project, maar ik ben wel gestart als ZZP'er. Kan ik mij ook aanmelden voor HKU X?

Ja, dat kan! Het opzetten van je eigen bedrijf/studio kan een project zijn. Wel is het belangrijk dat je tijdens HKU X al aan (een) (betaalde) opdracht(en) werkt en duidelijke doelen stelt voor waar je met je onderneming naartoe wilt.


Ik heb een prototype/eerste versie ontwikkeld en wil dat verder ontwikkelen, kan dat bij HKU X?

Ja, daar is HKU X voor bedoeld.


Uit hoeveel deelnemers bestaat HKU X en wordt er geselecteerd?

HKU X biedt deze lichting ruimte aan 35 tot 40 deelnemers. Bij de intakes kijken we naar je motivatie, de status van je project/onderneming en diversiteit wat betreft disciplines en thema’s in de community.


In hoeverre ben ik verplicht om aan alle workshops mee te doen?

We bouwen aan een hechte community, dus vinden het belangrijk dat je aanwezig bent en van en met elkaar leert. Een keer ziek zijn kan natuurlijk: we verwachten dat je bij 8 van de 10 workshopdagen actief deelneemt.


Kan ik ook via Zoom deelnemen?

We hebben met online en hybride geëxperimenteerd, maar hierdoor daalde de kwaliteit en opbrengst van de bijeenkomsten. We organiseren daarom alles fysiek.


Nederlands is niet mijn eerste taal. Kan ik deelnemen?

Als je het Nederlands verstaat, ben je van harte welkom. Even bijpraten in het Engels is altijd mogelijk.


Kan ik een eigen vaste werkplek krijgen?

HKU X is ingericht als flexwerkruimte, zonder vaste plaatsen. Zo kan iedereen gebruik maken van de plek. We hebben ook opbergruimte voor waardevolle spullen.


Moet ik verplicht samenwerken met andere mensen van HKU X aan mijn project?

We zorgen ervoor dat je elkaar leert kennen, maar buiten de workshopdagen om is samenwerken niet verplicht. De diversiteit aan disciplines in HKU X maakt samenwerken wel interessant, dus ga ervoor als je een mooie kans ziet!


Ik ben (nog) niet afgestudeerd, mag ik mij toch al aanmelden?

In principe is het programma bedoeld voor (net) afgestudeerden. Soms maken we een uitzondering voor wie niet afgestudeerd is maar al wel heel actief onderneemt. Neem in dat geval contact met ons op, zodat we jouw situatie kunnen beoordelen.


Kost het geld?

Je betaalt zelf €100,-. De overige kosten van het programma (normaliter €750,-) betaalt HKU.
Hiervoor vragen we wel een tegenprestatie van 8 tot 10 uur, zodat de kennis die je opdoet tijdens het Talentprogramma terugvloeit naar het onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een gastcollege bij je oude studie, het invullen van een vragenlijst, vertellen over HKU X op de Open Dag of door een aantal ontwerpuren voor HKU X of HKU in te zetten.