Bij HKU X kun je ook na je studie terecht. Onze coaches helpen je graag een stap verder tijdens een gratis consult.

Net afgestudeerd?
Vanuit ons talentprogramma zet je je vervolgstappen als creatief professional.

HOE WERKT HET?

HKU X is er voor alle (net) afgestudeerden die van een goed idee een creatieve onderneming willen maken. Bij HKU X werk je aan de volgende stap van dat afstudeer- of ander (kunst)project waarvan jij vermoedt dat er méér in zit. Hier ontmoet je makers van alle HKU-disciplines, leer je van experts en van elkaar, creëer je een netwerk en volg je eens in de twee weken workshops.

Ook kun je oefenen met je bredere skills als creatief professional. Betaalde opdrachten geven je de kans om samen te werken met andere X’ers en (meer) ervaring in het werkveld op te doen. Alle HKU-disciplines zijn welkom, van illustratie tot muziektechnologie en van conservatorium tot theater. Hierdoor leg je snel nieuwe verbindingen en creëer je het netwerk dat je nodig hebt om van waarde te zijn. Ben jij straks onderdeel van de nieuwe lichting HKU X’ers?

Wanneer kun je deelnemen aan HKU X?

✔ 0 tot 18 maanden geleden afgestudeerd aan HKU
✔ je hebt ambities binnen of buiten de kunsten
✔ je beseft dat je daar een sterk netwerk voor nodig hebt
✔ Je bent bij minimaal 8 van de 10 programmadagen aanwezig
✔ je bent bereid je geleerde lessen te delen met een nieuwe generatie HKU’ers

Wil jij deel uitmaken van onze community?Meld je aan!

Criteria, data en kosten

  • In september start het programma voor wie in 2022 afstudeert (of in 2021 afstudeerde en nog niet deelgenomen heeft).
  • HKU X biedt deze lichting ruimte aan 25 tot 30 deelnemers.
  • Je betaalt zelf 75,- euro. De overige kosten van het programma (normaliter 750,- euro) dekt HKU.
  • Bij de intakes kijken we naar je motivatie, de status van je project/onderneming en streven we naar een goede mix van disciplines en thema’s.
  • Let op: je kunt je inmiddels niet meer aanmelden voor deze lichting. In mei 2023 opent de aanmelding voor ’23/’24.

Aanmeldformulier HKU X

Let op: aanmelden voor de lichting van ’22 is niet meer mogelijk. In mei 2023 opent de aanmelding voor ’23/’24.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vragen? Mail hkux@hku.nl of app 06-23076284

Programma HKU X

Het programma van HKU X bestaat uit 9 workshopdagen verdeeld over sept-dec met een afsluitende bijeenkomst op 20 januari 2023. Op de vrijdagen (om de week) is er een ochtenddeel (10:00-12:00u) en een middagdeel (13:00-15:00u).

Bekijk de brochure voor het volledige programma.

A: SOLO

De drie workshops binnen ‘Solo’ helpen je om te verkennen welke kanten je op kunt met je talent. Hoe ziet je aanbod eruit? Zijn het producten, diensten of andere ‘waardepakketten’? Op welke manieren kun je verdienen met je talent?

B: SAMEN

De drie workshops binnen ‘Samen’ helpen je een relevant netwerk op te bouwen. Waar ligt je eigen onderscheidende kracht en waar kansen voor samenwerking? Hoe werk je effectief samen met andere makers en hoe met opdrachtgevers en andere partners?

C: SCENARIO’S

De drie workshops binnen ‘Scenario’s’ helpen je met het ontwerp van duurzame impact. Hoe zorg je ervoor dat jouw makerschap en werk (financieel) gewaardeerd worden, binnen én buiten de kunsten? Welke stappen kun je zetten naar een gezonde praktijk als creatief professional?

SKILLS

Daarnaast werk je in de middagworkshops aan concrete skills die je nodig hebt als creatief professional, zoals bijvoorbeeld fondsen aanvragen, (personal) branding, doelgroepstrategie en contracten maken.

Wil je deel uitmaken van onze community?Meld je aan

OVERIG PROGRAMMA

Naast het workshopprogramma kun je komen flexwerken in de eigen ruimte van HKU X (HKU-locatie IBB). Ook kun je daar deelnemen aan andere activiteiten zoals bijvoorbeeld gastpresentaties of eventuele door jou zelf geïnitieerde activiteiten.

HKU X lunch
Op workshopdagen lunchen we samen met HKU X-deelnemers.

Coaching
Mail naar hkux@hku.nl of app 06-23076284 voor een afspraak.

Vragen? Mail hkux@hku.nl of app 06-23076284

HKU X Agency

Verschillende potentiële opdrachtgevers, fondsen, festivals, musea en andere podia kloppen aan bij HKU X met opdrachten, expositieplekken of andere kansen. HKU X deelt deze oproepen met de community en biedt coaching bij het ontwikkelen van een offerte, fondsaanvraag of begroting.

Voorbeelden van succesvolle matches tussen opdrachtgevers/podia en HKU X’ers:

Word onderdeel van de volgende lichtingMeld je aan

ERVARINGSVERHALEN

Lisanne Kamphuis en Nadine van den Berg maken allebei deel uit van de HKU X-lichting 2020/21.

In haar werk als ‘Happy Maker’ benadert Nadine (soms lastige) maatschappelijke kwesties met speelsheid en humor. Dat is ook terug te zien in haar afstudeerproject ‘Mina’: een slimme spiegel, ontwikkeld voor de actieve maar ongewenst werkloze 50-plusser. In november 2020 won ze de Hanneke Schreurs afstudeerprijs. Nadine: “Door het winnen van die prijs is alles in een stroomversnelling gekomen.” Lees meer!

In 2020 studeerde Lisanne af bij Product Design aan HKU met een fotoserie die de onverwachte schoonheid van plastic afval laat zien. De industrie toonde al gauw belangstelling voor Lisannes werk. Om te onderzoeken of er echt toekomst zat in haar ideeën, sloot ze zich aan bij HKU X en deed ze een aanvraag voor de SIA Take-offsubsidie. Met succes! We interviewden Lisanne over het afgelopen jaar, haar ambities, en de pracht van plastic. Lees meer!

“HKU X HEEFT ONS ONDERSTEUND BIJ HET VERWERVEN VAN FINANCIERING VOOR VERDER MARKTONDERZOEK.”

“DANKZIJ HKU X GINGEN DEUREN VOOR ONS OPEN DIE ANDERS GESLOTEN WAREN GEBLEVEN”

CASE: ONGEREMD

Het team van Ongeremd (vijf alumni van HKU Design) ontwikkelde in samenwerking met centrum voor hulpmiddelen Vegro een prototype voor een uittrekbare ‘rolstoelbank’. Deze oplossing vergemakkelijkt sociale interactie doordat vrienden, familie en hulpverleners eenvoudig op ooghoogte van rolstoelgebruikers kunnen plaatsnemen. Dat voorkomt ongemakkelijk omhoog/omlaag kijken.

HKU X ondersteunde het team met het binnenhalen van financiering voor marktonderzoek. Ook bereikte het idee via de HKU-Facebookpagina 1 miljoen mensen. De bijbehorende reacties en discussies leidden direct tot waardevolle aanvullingen voor het marktonderzoek.

Meer over Ongeremd

Doe mee met de volgende lichtingMeld je aan

Veelgestelde vragen

Ik werk momenteel niet aan een concreet project, maar ik ben wel gestart als ZZP’er. Kan ik mij ook aanmelden voor HKU X?
Ja, dat kan! Het opzetten van je eigen bedrijf/studio kan een project zijn. Wel is het belangrijk dat je tijdens HKU X al aan betaalde opdrachten werkt en duidelijke doelen stelt voor waar je met je onderneming naartoe wil.

Ik heb een prototype/eerste versie ontwikkeld en wil dat verder ontwikkelen, kan dat bij HKU X?
Ja, daar is HKU X voor bedoeld. Mogelijk is het aanvragen van Take-off-financiering interessant voor jou. Vraag via hkux@hku.nl om meer informatie.

Uit hoeveel deelnemers bestaat HKU X en wordt er geselecteerd?
HKU X biedt deze lichting ruimte aan 25 tot 30 deelnemers. Bij de intakes kijken we naar je motivatie, de status van je project/onderneming en diversiteit qua disciplines en thema’s.

In hoeverre ben ik verplicht om aan alle workshops mee te doen?
We bouwen aan een hechte community, dus vinden het belangrijk dat je aanwezig bent en van en met elkaar leert. Een keer ziek zijn kan natuurlijk: we verwachten dat je bij 8 van de 10 workshopdagen actief deelneemt.

Kan ik ook via Zoom deelnemen?
We hebben met online en hybride geëxperimenteerd tijdens de lockdowns, maar hierdoor daalde de kwaliteit en opbrengst van de bijeenkomsten. Zolang het mag organiseren we dit jaar alles fysiek.

Kan ik een eigen vaste werkplek krijgen?
HKU X is ingericht als flexwerkruimte, zonder vaste plaatsen. Zo kan iedereen gebruik maken van de plek. Je krijgt een kluisje waar je waardevolle spullen in kunt achterlaten op de dagen dat je er niet bent.

Moet ik verplicht samenwerken met andere mensen van HKU X aan mijn project?
We zorgen ervoor dat je elkaar leert kennen, maar buiten de workshopdagen om is samenwerken niet verplicht. De diversiteit aan disciplines in HKU X maakt samenwerken wel interessant, dus ga ervoor als je een mooie kans ziet!

Ik ben (nog) niet afgestudeerd, mag ik mij toch al aanmelden?
In principe is het programma bedoeld voor (net) afgestudeerden. Soms maken we een uitzondering voor wie niet afgestudeerd is maar al wel heel actief onderneemt. Neem in dat geval contact met ons op, zodat we jouw situatie kunnen beoordelen.

Kost het geld?
Je betaalt zelf 75,- euro. De overige kosten van het programma (normaliter 750,- euro) betaalt HKU.
Hiervoor vragen we wel een tegenprestatie van 8 tot 10 uur, bijvoorbeeld in de vorm van een gastcollege voor je oude studie, het invullen van een vragenlijst, vertellen over HKU X op de Open Dag of door een aantal ontwerpuren voor HKU X of HKU in te zetten.

Meer vragen? Mail hkux@hku.nl
of app 06-23076284.

Doe mee met de volgende lichtingMeld je aan