Praat mee over de impact van ChatGPT en andere AI binnen (kunst)onderwijs, maakprocessen en als (creatief) professional.

Maak het (niet) met AI

Iedereen heeft wel een mening over AI. Het is geweldig, het is gevaarlijk, het is de grote gelijkmaker of het is onethisch. We merken dat veel van deze meningen voornamelijk gebaseerd zijn op horen van, en niet op ervaring met.

Naar ons idee kun je er pas echt een mening over vormen als je vanuit praktische ervaring een gevoel hebt voor wat het is en hoe het werkt. Daarom organiseerden we een serie sessies waarin je hands-on aan de slag kon met AI, en gingen we ook in gesprek over alle voors en tegens.

De meetups werden georganiseerd vanuit HKU Onderwijs, Onderzoek & Innovatie (Programma Creatieve Technologie, Programma Creatief Ondernemerschap & Programma Leven Lang Leren en Flexibel Onderwijs)

“ChatGPT is een godsgeschenk voor docenten” – Barend Last

Maak het (niet) met AI #1: binnen ons onderwijs

23 maart van 17.00-19.30u @ HKU X

ChatGPT kwam voor veel studenten als docenten als een verrassing. Ineens was AI in staat om toetsvragen te beantwoorden, essays te schrijven én docenten te helpen met beoordelen en werkvormen ontwerpen. Vooral examencommissies trekken aan de bel: valt dit te controleren of moeten we nu toetsen op proces in plaats van eindresultaat?

Verschillende HKU-docenten zetten AI (en andere technologie) al langer in binnen het onderwijs en toetsen op proces is voor HKU ook heel normaal. Toch valt er nog veel van elkaar te leren over hoe je het inzet en welke kansen/problemen we zien met AI in het onderwijs. Laat je inspireren of deel je eigen experimenten!

– 17.00 – 17.30u zelf aan de slag met demo’s en gesprekstafels met experts en alumni

– 17.30 – 18.15u presentaties en Q&A met Than van Nispen over het seminar ‘Arty Intelligence‘ en Tom van de Wetering over het seminar ‘Ai Ai Ai‘ en ChatGPT bij HKU X en Kunst&Economie.

– 18.15 – 19.00u soep en discussietafels

“Ik zie AI nu vooral als ‘Fast Art’: snel en goedkoop, maar artistiek van lage kwaliteit en veel impact op mensenrechten en milieu” – student G&I

Maak het (niet) met AI #2: in je maakproces

Donderdag 6 april van 17.00 – 19.00 @ HKU X

Dankzij de snelle opmars van ‘Generative AI’ zoals GPT-3, DALL-E en Stable Diffusion is het eenvoudiger dan ooit om digitale illustraties, fotorealistische afbeeldingen en zelfs bewegend beeld te maken. Ook voor wie niet vaardig is met traditionele tools zoals Illustrator en Photoshop.

Welke (ethische) vragen roept generatieve AI op over de positie van creatief professionals in het werkveld? En hoe kun je AI-tools onderdeel maken van je maakproces? Laat je inspireren door Jeroen van der Most. Hij zet AI al 10 jaar in als onderdeel van zijn maakproces.En leer meer over interfaces voor AI van G&I-alumnus Machiel Kapiteijn.

– 17.00 – 17.30u zelf aan de slag met demo’s en gesprekstafels met experts en alumni

– 17.30 – 18.30u presentatie en Q&A met AI-kunstenaar Jeroen van der Most en G&I-alumnus Machiel Kapiteijn.

– 18.30 – 19.00u soep en discussietafels

“Niet iedereen is het ermee eens, maar ik noem het zeker kunst!” – Jeroen van der Most

Maak het (niet) met AI #3: als (creatief) professional

Donderdag 20 april van 17.00 – 19.30u @ HKU X

Na de introductie van DALL-E, Midjourney en Stable Diffusion ging het gesprek binnen HKU vooral over de vraag of deze tools een risico zijn voor de creatief professionals die HKU opleidt. Gaan bijvoorbeeld kranten en Game Studio’s straks Prompt Designers inhuren in plaats van HKU-opgeleide illustratoren en game artists?

In deze derde sessie gaan we vanuit twee perspectieven in op de impact van AI op je toekomst als (creatief) professional:
1. reflectie op de eventuele ‘concurrentie van AI’ en welke rollen HKU, jijzelf en opdrachtgevers/werkgevers in deze discussie (kunnen) spelen
2. hoe je AI-tools (met name ChatGPT) ook buiten je maakpraktijk kunt inzetten, bijvoorbeeld voor fondsaanvragen, onderhandeling over prijs en als zakelijke coach

– 17.00 – 17.30u zelf aan de slag met demo’s en gesprekstafels met experts en alumni

– 17:30 – 18:15u presentatie Job Bilsen van Born05 over o.a. Missjourney.ai als inclusief alternatief voor Midjourney.

– 18.30 – 19.00u soep en discussietafels over de voors en tegens van AI als onderdeel van je werk

Zelf aan de slag?

Wil je aan de slag met AI als maker, als creatief professional of in je onderwijs? Of heb je andere ideeën over AI en hoe we hier als HKU’ers mee om moeten gaan?

  • Voor de inzet van AI en andere technologie in maakprocessen neem je het beste contact op met het Programma Creatieve Technologie van HKU (creatievetechnologie@hku.nl).
  • Voor de inzet van AI en andere technologie in relatie tot creatief ondernemerschap en ‘AI in je Office’ kun je contact opnemen met Tom van de Wetering (docent/onderzoek AI-assisted Creatief Ondernemerschap en programmamanager van HKU X) (tom.vandewetering@hku.nl).

Linkjes

Vragen? Mail hkux@hku.nl of app 06-23076284