Luisterpaal

Wat is dat?

Een groep basisschoolleerlingen verzamelt zich rondom de oranje praatpaal die op het pleintje staat bij winkelcentrum De Gaard in de Utrechtse wijk Tuindorp. Ongeduldig drukken ze op een grote knop. Opeens klinkt er een stemgeluid uit de paal. De kinderen doen verschrikt een stap achteruit. “Er zit iemand in!”

Dat blijkt niet zo te zijn. De luisterpaal is een project van participatiekunstenaar Paul Hohner in samenwerking met de gemeente Utrecht. Als je op de grote knop drukt, schakelt de paal je door naar de kunstenaar, die via een telefoonverbinding de dialoog met je aangaat. Een nieuwe manier om met wijkbewoners in gesprek te gaan over ambities, dromen en wensen met betrekking tot hun eigen buurt.

Lees meer over de luisterpaal

Een andere manier om burgerparticipatie te stimuleren

De praatpaal is begonnen als samenwerkingsverband tussen Paul Hohner en Lucy van Dorst. Inmiddels zijn ze ieder hun eigen weg gegaan. Paul is ontwerper (bekijk zijn werk hier) maar werkt binnen HKU X aan de luisterpaal en andere participatietools om in verschillende Utrechtse wijken en andere gemeenten in te zetten.