Realiteitbureau

RealiteitBureau is een maatschappelijk ontwerpbureau in Utrecht en is opgericht door Lynn Smit, Tessa de Boer en Lizzy Steller.

Wij verbinden groepen mensen die normaliter niet of weinig met elkaar in contact komen, maar wel allerlei idee├źn over elkaar hebben. Door middel van korte videobeelden laten wij de twee groepen vragen aan elkaar stellen, waarop de andere groep weer antwoord geeft, om zo een eerste stap te zetten naar meer wederzijds begrip.

Het concept is ingezet om een gesprek op gang te brengen tussen horecaondernemers en mensen met een beperking over toegankelijkheid van de horeca: “Mag ik met mijn driewieler naar binnen? Is de menukaart leesbaar? Mag ik als dakloze binnen?” Ook op het Amsterdamse plein ’40-’45 gingen omwonenden en marktkooplieden met elkaar in gesprek, dit keer over het marktleven en wat daar bij komt kijken.

De eerste keer dat het Realiteitbureau werd ingezet is om een connectie tot stand te brengen tussen Nederland en Oeganda.

Website Realiteitbureau

De interventie tussen Nederland en Oeganda was een afstudeerproject. Inwoners van de hoofdsteden Amsterdam en Kampala stelden elkaar vragen over het dagelijks leven in elkaars land.

Het idee ontstond naar aanleiding van vooroordelen van Nederlanders over Oeganda voorafgaand aan de stage die ze als student liepen in het Afrikaanse land: malaria, terrorisme en armoede zouden de norm zijn. Dat bleek een stuk genuanceerder te liggen. Maar ook Oegandezen hadden een onrealistisch beeld van Nederland: rijk, welvarend, gelukkig en daarom totaal probleemloos.

Bekijk de video