Positive Sound

Geen omgevingslawaai, maar een positieve geluidservaring die bewust is ontworpen.

In september 2018 zijn muziektechnologen Matthee de Bruin en Nathan Marcus, theatermaker Malou Palmboom en ruimtelijk ontwerper Jennifer Foster een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van een gezonder Beurskwartier vanuit het perspectief van geluid. Het Beurskwartier is een nieuw te verrijzen wijk bij de Jaarbeurs in Utrecht.

Context bepaalt de betekenis van geluid. Wat is de ligging van de plek? Met welke omgeving hebben we te maken? Wat is de functie van de plek? Wie zijn de gebruikers?

Bezoek de website

Een klankschap is een combinatie van geluiden die de omgeving kenmerkt.

Conclusies

Interventies in omgevingsgeluid worden nog te vaak als reparatie ingezet, terwijl deze vanaf het begin onderdeel van het ontwerp moeten zijn. Het is noodzakelijk om een goed beeld te krijgen van het gewenste ‘klankschap’. Dat is het klinkend equivalent van een landschap, een combinatie van geluiden die de omgeving kenmerkt.

Om een effectief klankschap te ontwerpen, zijn de volgende methoden effectief:

Vervreemden: door onverwachte geluiden kan een klankschap als prettiger worden ervaren.

Veraangenamen: met geluid een plek prettiger maken om te verblijven.

Identiteit geven/verbinden: door geluid als herkenning te gebruiken, geeft het een plek identiteit en zorgt het voor verbinding.

Maskeren: onprettige geluiden die niet te voorkomen of weg te halen zijn, kun je maskeren door een geluid toe te voegen dat het overstemt of de aandacht ervan afleidt.

Lees het onderzoek