Studio Flessenpost

“Een samenleving waarin iedereen mee kan doen, begint met toegankelijke informatie.”

Simone van Daelen en Marleen Klapwijk zijn freelance communicatieontwerpers en conceptontwikkelaars. Onder de naam Studio Flessenpost specialiseren zij zich in communicatiemiddelen voor gesprekken over complexe zorg- en welzijnskwesties met laagtaalvaardigen. Deze middelen kunnen worden ingezet door medewerkers van gemeentes, zorginstanties, consultatiebureaus en andere organisaties.

Tijdens hun studie zijn Simone en Marleen een samenwerking aangegaan met de afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Doel was een oplossing te ontwikkelen voor gebruik in gesprekken met beperkt taalvaardige ouders zoals migranten, laaggeletterden en mensen met een beperking.

Uit deze samenwerking zijn de Opgroeikaartjes voortgekomen. Dit hulpmiddel bestaat uit een set kaarten die gebruikt kunnen worden tijdens gesprekken op consultatiebureaus.

Website Studio Flessenpost

DE VORMGEVING VAN DE KAARTEN EN DE ACTIVITEITEN ZIJN LEUK EN VROLIJK, WAARDOOR HET STIMULEREND WERKT IN PLAATS VAN BELEREND.

Een vervolgproject is de traktaktieschaal voor het onderwijs. Het is op sommige scholen steeds normaler geworden dat kinderen niet alleen ongezonde dingen trakteren, maar ook in te grote hoeveelheden.

De traktatieschaal moet ouders en kinderen op een positieve manier anders laten kijken naar trakteren. De traktaties mogen uitgedeeld worden vanuit de schaal, zodat de porties ook niet groter kunnen zijn dan de inhoud van de bekers in de schaal.

Flessenpost heeft ook samengewerkt met illustrator Phi-Yen Phan voor het ontwerp van een reeks iconen voor het intranet van een grote Nederlandse gemeente.